pratite nas na twitteru
postanite naš Facebook prijatelj

Naučili smo o... energetskim pićima

(6.10.2011.)

biciklU četvrtak, 6. oktobra, učenicima sedmog razreda naše škole održano je predavanje o energetskim pićima. O tome šta su energetska pića, koje je njihovo dejstvo, kako utiču na organizam... predavanje su održale patronažne sestre Doma zdravlja.

Na početku predavanja se postavilo pitanje da li učenici piju enrgetska pića. Zatim su se učenici podelili u grupe u okviru kojih se odgovaralo na postavljena pitanja. Cilj je bio da se uoči kakvo znanje poseduju učenici o energetskim pićima. Dolazi se do zaključka da učenici piju energetska pića, a da nisu svesni šta su i kako ona deluju na organizam.

Iz predavanja smo naučili da su energetska pića bezalkoholna pića koja obezbeđuju energiju. Energetska pića deluju na nas kao izvor dodatne energije, povećavaju budnost i koncentraciju, povećavaju izdržljivost, utiču na raspoloženje. Ona deluju na organizam tako što se: povećava krvni pritisak, ubrzano radi srce, gubi se tečnost iz organizma, stvara se zavisnost. Neželjene pojave koje mogu da se dogode ako se konzumiraju enrgetska pića su: dehidracija, drhtanje, razdražljivost, uznemirenost, nesanica, lupanje srca, porast ili pad krvnog pritiska, moždani ili srčani udar, pa čak i smrt.

koka kolaPatronažne sestre su naglasile da energetska pića nikako ne treba mešati sa alkoholom ili drogama. Energetska pića ne treba korististi za gašenje žeđi, za gašenje žeđi koristite vodu i nemojte ih koristiti za vreme i posle fizičke aktivnosti. Ono na šta nam patronažne sestre skreću pažnju jeste količina energetskih pića koja je dozvoljena za konzumiranje. Na limenci piše da je dozvoljena količina dve limenke na dan. One ne preporučuju toliko unošenje zato što jedna limenka sadrži kofeina koliko i dvadeset kafa. Savetuje se konzumiranje dva puta mesečno i to ne više od jedne limenke, ako je baš neophodno i uz to obavezno piti flašicu vode.

Tanja Bosanac - psiholog škole, (11.10.2011.)