povratak_u_skolu

Подршка родитеља детету – за успешан почетак школске године

РОДИТЕЉИ, БУДИТЕ ПОДРШКА ВАШЕМ ДЕТЕТУ ЗА УСПЕШАН ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ!

Поштовани родитељи,

Током летњег распуста приоритет сваког детета је била: игра, игра и опет игре. То је и сасвим природно. Међутим, због дужине школског распуста деца често испадају из ритма за учење, а такође долази и до пада у знању.

Током летњег распуста, деца забораве ствари из претходне школске године, за које им је било потребно и до неколико месеци да их науче. Ако узмемо у обзир да су због корона вируса школарци виших разреда имали онлајн наставу, а нижи разреди су једва или нимало развили радне навике, у протекле две године, јасно је да ће им бити још теже да се врате у процес учења.

Повратак у школске клупе доноси нови дневни распоред за ваше дете. Чињеница је да су основци најефикаснији када имају тачно испланиране свакодневне обавезе. Помозите им у томе! Будите њихова подршка! Значајно је да ви као родитељи будете уз њих први месец нове школске године, јер тешко да ће они сами  успети себе да натерају да опет редовно и вредно уче, чак иако су добри ђаци.

Деца ће се радије и даље играти после школе, него што ће имати свест да је важно да ураде домаћи и припреме се за проверу знања. Међутим, ви сте ту да их подсетите и помогнете им да поново изграде радне навике. То је ваша најзначајнија улога у месецу септембру, али и после тога. Немојте то радити на силу, него лепим разговором доприте до свог школарца. Заборавите на вику, галаму и претње. То нису методе које доносе резултате.

Без обзира да ли је ваше дете ове године тек пошло у први разред или већ похађа школу, и било да се радовало почетку школске године или не, једно је сигурно:

Почетак нове школске године представља велику промену у животу сваког детета.

Ово је посебно изражено уколико ваше дете полази у први разред и мора да се привикне на потпуно нову средину и режим рада, али није ништа мање изражено ни за децу која већ иду у школу или су променила школу. Полазак у сваки следећи разред или другу школу, доноси нове изазове, нове другаре, нове предмете… А уколико је у питању полазак у пети разред, он са собом носи  и прелазак од учитеља ка наставницима.

Попричајте са вашим дететом о томе колико ће дневно времена проводити учећи,  радећи домаће задатке и који период дана је резервисан за то. Такође, договорите се када је његово слободно време, које може да посвети активностима које га занимају. Помозите му да испланира свој дан и недељу. Ово је период у коме се стварају радне навике за остатак школовања и, још важније, за цео живот.

Сви смо ту да им помогнемо да у томе успеју. Ви код куће, а ми у школи.

Јелена Радонић, педагог школе