psiholog

Писмо психолога школе ђацима

Поштовани ђаци, велики и мали, сви ви који идете у нашу лепу школу „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину, желим да вас све поздравим!

Прошло је већ више од две недеље како се не виђамо у школи. Пуно ми недостајете. Верујем да и вама недостаје школа и живот у њој. Али, знате и сами, ситуација у којој се налази држава је ванредна и сада сви морамо да поштујемо сва правила која постоје у ванредним условима, како би све ово што брже прошло и како бисмо се сви поново окупили у нашој школи!

До нашег сусрета у школи, желим да вам нешто кажем:

  • Као прво, чувајте своје здравље. Храните се правилно, а ви знате шта то значи. Затим, бавите се спортом, будите активни. Ако тренутно и нема тренинга, сами одржавајте кондицију;
  • Сваки лепи дан искористите да будете у природи: играјте се у двориштима, сунчајте се;
  • Сада имате времена да урадите све што раније нисте стизали: средите своју собу детаљно, чешће помозите родитељима, слушајте музику коју волите, можете погледати неки филм, можете прочитати неку лепу књигу, коју сте одавно добили за рођендан, а нисте стигли, ако волите да цртате – нацртајте нешто, па после урамите и ставите на зид, или направите нешто од лего коцкица, перлица, крпица….верујем да имате мноооого идеја!
  • Ако имате кућног љубимца, ево прилике да мало више времена ви бринете о њему, да не морају све родитељи;
  • Желим да споменем и учење. Знам да су се ваши учитељи и наставници већ добро организовали и да лепо сарађујете око учења. Баш је забавно учити овако, зар не? Сада сви имамо прилику да видимо како изгледа „учење на даљину“! Сви смо о томе само слушали, а сада то и примењујемо! Зато искористите све могућности које вам се пружају: пратите наставу на ТВ-у, чак и ако сте то већ научили са својим учитељима и наставницима. Саслушајте поново како исту лекцију предаје неки други наставник. Обновите градиво, подсетите се!
  • Знам да неки од вас уче сами, али је млађима потребно да помогну и родитељи. Највише у оном делу када треба послати урађено учитељима или да се нешто објасни. Ето прилике да заједнички нешто урадимо! Ово је прилика да родитељи више сазнају о томе како изгледа учење и шта све ви ђаци треба да научите док сте у школи.
  • И још нешто. Немојте често слушати вести. Нема потребе да знате колико има заражених, тестираних, позитивних, негативних….То нису информације којима ви треба да се оптерећујете. Треба да знате да лекари раде све што је потребно како би се ово завршило.
  • Ви се понашајте одговорно, редовно перите руке, одржавајте хигијену, не дружите се са превише људи и слушајте родитеље. И редовно учите. Важно је да устајете сваки дан у исто време, да се припремите за часове, да у исто време учите, да у исто време идете на спавање. Морате одржавати ту рутину, јер то олакшава живот у оваквим ситуацијама које су несвакидашње!

За све вас који желите да мало попричамо, да ми нешто кажете, да ми испричате шта вам се десило или вас нешто брине, можете ми писати на ову адресу ksenija.psiholog@gmail.com коју сам посебно отворила само за наше разговоре. Ја ћу прочитати и одговорити. То ће нам помоћи да останемо повезани и у овим недељама када не идемо у школу!

Још једном вас све поздрављам, желим вам да будете и даље тако добри, лепи и паметни и да сви заједно прођемо кроз ову ситуацију што лакше и што безбедније. Чувајте се!

Поздрављам вас све.

Ксенија Петковић, психолог школе