kids

Поштовани родитељи будућих првака…

Поштовани родитељи будућих првака,

У Републици Србији је проглашено ванредно стање и школе су обуставиле рад. Ученици који су већ похађали школу, наставили су да прате наставу путем медија и у комуникацији са својим наставницима, а о будућим ђацима-првацима се још ништа не говори, па се можете забринути. Не брините! Упис у први разред ће због овог ванредног стања, свакако бити измењен и када школе сазнају било какве званичне информације од ресорног министарства, ми ћемо вас благовремено обавестити. Потрудићемо се да пронађемо адекватан начин комуникације са вама.

Поласком у школу, без обзира да ли је ванредно стање или је редовно, у свакој породици која има дете за полазак у школу, долази до одређених промена. Они родитељи који већ имају дете у школи, полазак другог или сваког наредног детета лакше преживљавају од оних породица којима прво дете креће у школу. Па хајде да мало олакшамо тим родитељима и деци полазак у први разред!

Свако дете је пре поласка у школу укључено у систем Предшколске установе. Од својих васпитача, деца уче о свету око себе, уче многе корисне и лепе ствари и све то допуњују знањем и учењем које добијају од родитеља. Полако, пред полазак у школу, васпитачи почињу да их уче да дуже одржавају пажњу, да контролишу своје понашање у групи, да слушају упутства. Због тога, већина деце креће у први разред сасвим припремљена и зрела.

У свакој школи, па и нашој, деца се тестирају пред полазак у школу. Сврха тестирања јесте да се утврде дететове способности при поласку у први разред. На основу резултата тестирања, формирају се и уједначавају одељења, а родитељи добијају повратну информацију о томе које области могу да, током распуста, вежбају са својим дететом, како би му полазак у школу био олакшан.

Ево неколико савета које можете применити сада када смо у ванредној ситуацији и када имамо више времена са својом децом:

1. Разговарајте са својим дететом о школи. Реците му да ће му у школи бити лепо, да ће у школи пуно научити и да ће стећи нове пријатеље. Немојте дете плашити школом. У реду је да се у школи нешто и не зна. Зато се и иде у школу да се научи!

2. Одмах и следећи савет: не учите са децом слова пре него што крену у школу. Ако је дете научило нека слова и бројеве, добро је. Остало оставите да са њим учи учитељ, јер је јако важно да се писање слова од почетка научи на исправан начин. Оно што ви можете сада док смо у изолацији вежбати, то је играње боцкалицама, кликерима, ређање перли, цртање, бојење, играње са пластелином… све оне активности којима се развијају мишићи прстију и фине моторике, који ће деци бити потребни када почну да пишу.

3. Сада када смо у изолацији, имате времена да са дететом осмислите његов кутак, простор где ће учити, место где ће стајати његове књиге, свеске и прибор. Пустите дете да само залепи неке сличице, нацрта нешто, да само допринесе изгледу свог кутка за школу.

4. Пре поласка у школу, дете би требало да зна да брине о својој хигијени, да зна да користи тоалет, да се само обуче, да зна да веже пертле, да се користи прибором за јело. Можете сада вежбати те активности кад сте заједно код куће.

5. Уколико дете не изговара правилно поједине гласове, тј. ако има потребу за логопедом, ти проблеми се морају решити пре поласка у школу. Ако дете већ има вежбе од логопеда, искористите сада време да вежбате са дететом.

6. Последњи савет је за вас, родитеље: ситуација у којој се налазимо није једноставна. Не знамо колико ће трајати и какве ће имати последице. Оно што можемо да урадимо јесте да будемо позитивни, да будемо јаки, да бринемо о здрављу (и свом и наших укућана). Сви морамо поштовати правила која су нам свима јасно презентована.

Ситуација у којој се налазимо, може се искористити тако да више времена проведемо са породицом, са децом, да се заједно играмо, читамо, слушамо музику, филмове, глумимо, учимо, забављамо сe.

А када све ово прође, видимо се у нашој лепој школи која нас чека. Организоваћемо лепу приредбу и свечано дочекати вашу децу, а наше будуће ђаке прваке.

До тада, поздрав од свих нас из „Жарка“.

психолог Ксенија Пeтковић