Поштовани родитељи…

Поштовани родитељи,

Одлуком Владе Србије, због тренутне епидемиолошке ситуације, уведено је ванредно стање у земљи и прекинут непосредни образовно-васпитни рад у свим школама на територији Србије, од 16. марта 2020 године.

Одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја образовно-васпитни рад је настављен у виду ”наставе на даљину” од 17. марта 2020. године, да би се испоштовало право свих ученика на образовање и да би се ова школска година, чак и у измењеним условима, успешно привела крају.

Зато апелујемо:

  • Не кривите одељењске старешине који вам се ових дана често јављају, углавном путем Вибер група, достављајући Вам информације о распореду програма намењеног Вашој деци на телевизији, о начину рада појединих наставника или када траже од Вас информације о здравственом стању деце, могућој изолацији или праћењу наставе на даљину. Обавеза одељењског старешине у овој ситуацији је да редовно комуницира са родитељима и ученицима, прослеђује информације, прикупља информације и да буде посредник између Вас и осталих наставника.
  • Не кривите наставнике зато што деца треба у одређено време да прате лекције на телевизији, нити зато што им достављају материјале за учење и домаће задатке за вежбање. Обавеза наставника је да и у овој ванредној ситуацији раде свој посао најбоље што знају и умеју, да припремају материјале, проналазе начине да их доставе ученицима и да прате њихов рад. Поред тога, њихова обавеза је и да стекну увид у редовност тог рада и залагање ученика, да би их на крају школске године могли оценити.
  • Обавеза ученика је да озбиљно схвате овај начин рада и да се понашају једнако одговорно као у школским условима, да испуњавају своје ђачке обавезе.
  • Обавеза Вас, као родитеља, је само да их подстичете на редован рад и да им будете подршка, а није Ваша обавеза да уместо своје деце гледате телевизијски програм, нити да радите домаће задатке.

Молимо Вас да имате разумевања, као што ћемо и ми имати разумевања за све ваше материјално-техничке проблеме везане за праћење наставе, уколико нам на њих укажете.

Ових дана ћемо анализирати оптерећеност ученика обавезама током ове прве седмице и кориговати их ако буде било потребе.

Кажу да је сваки почетак тежак, нарочито када се у свакодневицу уводи нешто ново. И за нас је све ово ново, али уз мало стрпљења и међусобног разумевања све се да савладати.

Уз жеље за добро здравље Вашој деци и Вама…

Хвала на разумевању!