70120406_2227030314093075_6903439988721975296_o

Дeчја нeдeља 2019.

Почетак месеца октобра традиционално везујемо за разноврсне едукативне и забавне активности Дечје недеље. Традиција обележавања Дечје недеље у свету и код нас мери се деценијама. У Србији је први пут обележена 1934. године, а 1987. године дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци са циљем ”скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала”.

Под мотом ”Да право свако – дете ужива лако”, овогодишња манифестација одржана је од 7. до 13. октобра, а активностима током Дечје недеље у нашој школи координирали су ученичка организација Дечји савез и Тим за реализацију културно-друштвених активности.

Према унапред утврђеном програму, први дан био је посвећен пријему ђака првака у Дечји савез, при чему су ученици четвртог разреда са својим учитељима припремили програм добродошлице и извели га првацима по одељењима, а потом су наши најслађи ђаци осликавали прилаз школи кредама у боји.

Други дан Дечје недеље протекао је у знаку биоскопа. За ученике је организован биоскоп у школи, на часовима енглеског језика, уз пројекцију одабраних цртаћа. Осим забавног карактера ова активност је имала и едукативну страну, јер је циљ био вежбање разумевања енглеског језика и уочавање различитих видова вербалне и невербалне комуникације међу ликовима. Активност је организовала наставница енглеског језика Тамара Влаисављевић.

Трећег дана Дечје недеље у преподневној смени имали смо презентацију различитих варијанти Рубикових коцки, у организацији актива наставница математике, које су организовале и квиз ”Дечја права”, у коме су се такмичили ученици петог и шестог разреда.

Истог дана у поподневној смени, млађи ђаци су се забављали и креативно изражавали у ликовним радионицама.

У четвртак, четвртог дана Дечје недеље, присуствовали смо наступу дечјег црквеног хора ”Преподобни Рафаило Банатски, у школском холу, а затим у сали спортским активностима…

Истог дана, тортама су награђена највреднија одељења у септембарској акцији сакупљања старе хартије, у организацији Малих еколога, V4 и II2.

Представници Ученичког парламента су присуствовали пријему у Барокној сали градске куће и разговору парламентараца зрњанинских основних школа са градоначелником, а ђаци прваци, ученици I1 на Тргу слободе учествовали у играма организованим за њих од стране града.

Припреме за пети дан трајале су нешто дуже, а почеле су расписивањем конкурса за сва радна места у школи, те су сви ученици, који су примљени по конкурсу, у петак били ”запослени” и одменили своје наставнике, стручну службу, администрацију, помоћне раднике… Одлично су се снашли у новим улогама,  али и схватили да радити у школи није баш тако лако, како се на први поглед чини.

Нашe данашњe колeгe подeлилe су својe утискe са нама:

Дечју недељу завршили смо, традиционално, ђачким вашаром. А на вашару… свега – од игле до локомотиве.

Припремила: Мирјана Радовановић