????????????????????????????????????

Излет: Петроварадин, Сремски Карловци, фрушкогорски манастири

У суботу 5. октобра са ђацима петог и шестог разреда посетили смо Петроварадинску тврђаву, Сремске Карловце и манстире Крушедол и Гргетег. Покушаћемо да пренесемо бар део утисака које смо понели оданде…

Прво смо видели чувени сат Петроварадинске тврђаве на коме велика казаљка показује сате, а мала минуте, да би се са великих удаљености могло видети колико је сати. Затим су нас спровели кроз подземне ходнике, лагуме, и објаснили нам сложен систем одбране једног од највећих војних утврђења у Европи. Сазнали смо како се некад ратовало, какве су стратегије ратовања примењивали Аустроугарски војници у борби против Турака и како су се војници разних националности разумели у биткама иако нису говорили истим језиком.

У Сремским Карловцима нам је водич представио многе значајне историјске догађаје, личности и здања од настанка Карловачке митрополије, затим Патријаршије до њеног враћања у састав обновљене Пећке патријаршије. У Саборној цркви смо целивали мошти Светог Арсенија Сремца и видели иконе и слике наших чувених сликара Јакова Орфелина и Паје Јовановића. У патријаршијском двору смо видели сталну поставку вредних икона (15-16. век), рукописних и штампаних књига (14- 15. век), одежди, црквених сасуда, као и сликане портрете свих карловачких митрополита и патријараха. Посебан утисак на нас су оставила велелепна здања наших најстаријих школа Карловачке богословије и Карловачке гимназије са својим оснивачима и задужбинарима митрополитима Мојсијем Петровићем, Стефаном Стратимировићем и патријарсима Германом Анђелићем и  Георгијем Бранковићем.

Посебан духовни доживљај био је сусрет са светим Бранковићима у манастиру Крушедолу: Светим деспотом Стефаном Слепим, Светом мати Ангелином и њиховим синовима Светим владиком Максимом (деспотом Ђорђем) и Светим деспотом Јованом, чије смо мошти целивали и сетили се њихових потресних судбина и значаја који су имали за српски народ у овим крајевима.

Песмом Пресветој Богородици опростили смо се од наших великих фрушкогорских светиња и из Гргетега понели благослов Пресвете Богородице Тројеручице, копије чувене иконе из Хиландара, коју је још Свети Сава донео из Свете земље. Тако духовно испуњени вратили смо се у Зрењанин у нади да ћемо у скорој будућности поново ићи светима у походе.

Припремила: вероучитељка Милица Ненин

[foogallery id=”8750″]