DSC_0530

Важно је учествовати

Још једна у низу еко-акција у школи, протеклог викенда – сакупљање старе хартије.

Сакупљање старе хартије у септембру у нашој школи у постало је традиција. Оно што је интересантно јесте да је сваке године одзив ученика, родитеља, наставника – све већи.  Резултат тога је да је у односу на прошлу годину, када је сакупљено око 13 тона старе хартије, ове године поново оборен рекорд са преко 14 тона, тачније 14.570 кг.

У акцији су учествовали ученици подељени у две категорије, али са истим циљем: од првог до четвртог и од петог до осмог разреда.

У категорији млађих разреда највише хартије је прикупило одељење II2 – 549,6 кг, док је у категорији виших разреда V4 са 1.870 кг. Поред ових одељења, ништа мање запажени нису ни VIII1 са 1.629 кг и VI2 са 1.105 кг. Свеукупни „победник“ школе, који ће за допринос акцији бити и награђен, јесте одељење V4.

У разговору са ученицима осмих разреда сазнали смо да им је важно да учествују и да очекују да ће млађи, петаци, понети рекорд у сакупљању хартије, што се и десило.

Ивана Вуков, наставница биологије школе, и координатор ученичке организације „Мали еколози“ у разговору са нама напомиње:

  • Каква су ваша очекивања с обзиром да се сваке године сакупи све више старе хартије?

Реч је о еколошкој акцији у циљу развијања еколошке свести – да би ђаци знали да се стабла дрвећа искористе да би се направила хартија, папир. А знамо да је дрвеће значајно због кисеоника и за дисање. Због тога и сакупљамо хартију да би децу мотивисали, а не само да их едукујемо, те је акција попримила и такмичарски карактер.

Координаторка истиче да јој је драго што сваке године имамо све већу количину сакупљене хартије. Јер, очигледно су деца увидела значај рециклаже и ове хуманитарне акције.

  • Осим ове акције, у школи је било још еколошких акција, шта нам о томе можете рећи?

Сакупљали смо и лименке, пластичне чепове те од прикупљеног новца радили на уређењу школе. За све ове године уназад обезбедили смо у школском дворишту жардињере, клупе, држаче за бицикле, степенице су нам обложене „паметним налепницама“, а сада се надамо да ћемо овом акцијом сакупити довољно новца за разглас. Наставница се посебно захвалила свим учесницима ове акције.

У даљем разговору, наставница Ивана Вуков је најавила будуће планове „ Малих еколога“, а један од њих је, да први разреди (свако одељење) посаде четири стабла дрвећа која ће неговати до краја осмог разреда. Тако, да то постане традиција за све нове генерације.

Следећа акција која се планира јесу мурали око школе и планира се прављење кутка за рециклажу. У њему ће се сакупљати лименке, пластични чепови, папир и пластичне флаше.

Све у свему, низ корисних акција којима се унапред радујемо!

Припремиле: Милица Кузмић, Ања Живковић и Александра Јованов,

чланови новинарске секције школе

[foogallery id=“8518″]