еко квиз90

Дан планете Земље у „Жарку“

Поводом Дана планете Земље – 22. априла, Мали еколози су у четвртак 18.4.2019. године, организовали презентацију свега што су урадили у протеклој години. Било је ту украшавања дворишта, степеништа, обележавања значајних датума, хуманитраних акција, па и награда… Догађај је увеличао својим присуством Рудолф Тот, помоћник покрајинског секретара за енергетику.

Обележавању овог значајног еколошког датума у школи, присуствовали су ученици нижих и виших разреда са својим учитељима и наставницима. Дoгађај је увеличала и посета помоћника покрајинског секретара за енергетику Рудолфа Тота, који је дошао у обилазак школе, с обзиром да је наша школа и ове године једна од школа у пројекту ”За чистије и зеленије школе Војводине”.

Ученица V3 Ленка Обрадовић, отворила је манифестацију својом „Еколошком песмом“. Затим, приказанa је презентацијa о успесима и акцијама наше школе када је екологија у питању.

У  еко-квизу, који је уследио, учествовали су ученици виших разреда распоређени у четири екипе (Сунце, Вода, Земља, Ватра). Постављана су питања из области екологије, а ученици су показали завидно знање из ове области.  Победила је екипа Сунце (Немања Павловић V1, Милош Ерак VI1, Милош Попов VII1 и Маша Туцић VIII1), а свака екипа је награђена блокчићима који су направљени од рециклираног папира.

Програм је завршен проглашењем најуређеније учионице, учионице број 27, коју је организовао Тим за естетско уређење школе. Након тога поразговарали смо са нашим гостом. Ево шта нам је рекао:

– Откуда то да у оквиру Пројекта ”За чистије и еленије школе у Војводини” посетите баш нашу школу?

Пројекат постоји већ десет година, а ја сам, иначе, из Зрењанина, тако да сам се одлучио за вашу школу, пошто више покрајинских секретеријата учествује у пројекту, те ми можемо и да бирамо. А с обзиром да сам Зрењанинац, изабрали смо Зрењанин.

– Какви су вам утисци о овоме што сте видели?

Ви већ од малих ногу учите о екологији, код куће свесно или несвесно разоварате са родитељима о томе. Родитељи разговарају са другим родитељима, размењујете теме и тако се шири знање. Увек се треба едуковати и кретати у правцу чистије и зеленије планете.

– Шта бисте издвојили што Вам се највише свидело од наших акција?

Тешко је издвојити која је најупечатљивија. Не бих да фаворизујем ниједну, јер сваки ученик учествује у нечему. Морам признати да је рециклирање отпада јако битна ствар, исто као и тај зелени кутак, који производи кисеоник.

– Еко-порука за садашње и будуће ђаке школе?

Наставите још више да радите за чистију и зеленију средину. Увек имајте на уму да вам је планета једини дом који имате.

Припремиле: Ања Живковић, Елена Коњикушић, Милица Кузмић, Теса Фодор, Александра Јованов,

чланови новинарске секције

[foogallery id=“7970″]