_DSC0572

Пројекат „Стари Словени“ у IV 1

Наставне јединице, везане за живот Старих Словена, у четвртом један обрађене су кроз пројекат који је обухватао неколико фаза:

  1. фаза: Групни радови на различите теме („Живот Старих Словена у постојбини“ „Богови Старих Словена“ „Исхрана Старих Словена“, „Сеоба Словена“) Ученици су на различите начине представили своје радове, већина паноима, а једна група је свој задатак представила видео материјалом.
  2. фаза: „Хранимо се као Стари Словени“  На часовима ПиД и Чувари природе, ученици су самостално правили јела од поврћа и киселог млека, по „рецептима“ Старих Словена, односно, по подацима о исхрани Словена које је презентовала група задужена за тему „Исхрана Словена“
  3. фаза: „Изложба бесквасног хлеба по рецепту Старих Словена“. Ученици су код куће самостално умесили и испекли бесквасни хлеб, а у школи је направљена изложба хлебова, са дегустацијом на крају часа. Ученици четвртог један, почастили су својим производима другаре из осталих одељења четвртог разреда.
  4. фаза: „Посуђе, накит и оружје Старих Словена“ Ова фаза је реализована у Народном музеју, где су се ученици упознали са артефактима значајним за културу Словена.
  5. фаза : „Накит, посуђе и оружје Словена“ – цртежи ученика на часу Ликовне културе

Задовољство ученика оваквим начином рада огледа се на часовима провере знања, али се јасно може видети и на приложеним фотографијама.

Припремила: учитељица Ивана Бошњак

[foogallery id=“7577″]