_DSC0119

Школска слава Свети Сава 2019.

Савиндан је празник Српске православне цркве који се слави 27. јануара, а којим се обележава успомена на светог Саву, принца династије Немањића, српског просветитеља и првог архиепоскопа српског. Од 1840. године (у новије време од 1990.) овај дан се празнује као школска слава у свим школама на територији Републике Србије. Овим поводом у нашој школи данас се окупио велики број ученика, њихових родитеља, запослених у школи…

Свечано и достојанствено прославили смо славу. Програм је почео Химном Светом Сави, коју је извео школски хор, који води наставница Вера Сабо, наставио се славским обредом који су обавили отац Миодраг Станојевић и ђакон Предраг Ненин, уз ломљење славског колача, који су са оцем Радивојем Нађалином ове године ломили ученици I2 са учитељицом Снежаном Ровчанин, кумови славе. Кумство за наредну годину потом је прихватила учитељица Наташа Нађалин.

Након тога ученици четвртог разреда, које је припремала вероучитељка Милица Ненин, извели су позоришни комад о животу Светог Саве, односно Растка Немањића, “Најмудрији принц”, на текст протојереја Немање Кривокапића, у костимима Радославе Звекић, уз сценографију наставнице Хајналке Ђокић. Мало је рећи да су присутни били одушевљени, како самом представом, тако и глумачким умећем наших малих глумаца.

Програм је завршен још једним наступом школског хора, након чега су ученици послужени погачом, житом и бомбонама.

Припремила: Мирјана Радовановић