DSC_0869

У среду, 3.10.2018. у просторијама наше школе, одржан је огледни час на тему: Кожа.

Интегративним приступом више предмета: биологије, ликовне културе, математике, физике, информатике и рачунарства и српског језика, у одељењу седмог три – сви су уживали.

Учило се кроз ученичке презентације и филм које су ученици урадили уз координацију наставнице информатике, а касније, подељени у четири групе:

1. Форензичари на делу

2. Еластичност длаке косе

3. Улога зноја

4. Дејство различитих хемијских супстанци на кожу

ученици су решавали задатке из биологије.

Пету група су чинили наставници ових предмета који су и осмислили часове: Ивана Вуков, Хајналка Ђокић, Кристина Барши, Рената Лазар Декањ, Милица Кирћански и Оливера Урошев Палалић, које су, на опште одушевљење ученика, имале задатак да мере дужину раста нокта једне руке.

Потом, после групног рада, овог тематског дана, опцртавали су друга Милоша, на часу ликовне културе, одређивали пропорције, математички израчунавали површину коже, и тиме закључили колика је просечна површина коже човека.

Група која се бавила еластичношћу длаке, мерила је и закључивала о еластичности обојене власи косе, као и необојене, из домена области физике.

Дан је завршен изношењем података о фразама у којима се појављује лексема кожа, као и насловима филмова.

Евалуација часа уследила је на крају, кроз ученичке писане вежбе у којима су описали протекли дан. Ученички коментари су били позитивни, желели би да понове нешто овако и сматрају да су на оваквим часовима више научили него на „обичним“. Жељно ишчекују још један овакав дан, похваљују своје другаре у раду групе, као и наставнице које су све осмислиле. Не крију да су се у почетку уплашили, јер је било публике – посетилаца часовима, али да је све прошло када су почели да раде по групама и испитују: зашто имамо јединствене отиске; како делује зној и шта нам омогућава знојење; уочили су дејство различитих хемијских супстанци на кожу; елстичност длаке – и све нам то касније показали у кратком интерактивном информатичком квизу.

Општи утисак свих присутних је да се овако развијају бољи сараднички односи и компетенције, како ученика, тако и наставника.

Једва чекамо још који овакав час!

Припремила: Оливера Урошев Палалић, наставница српског језика