IMG_1135

Покрајинска награда за Жарковце

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштите животне средине у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, покренуо је 2009. године  Пројекат под називом „ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ У ВОЈВОДИНИ“, чије су активности биле усмерене на едукацију и подизање свести и личне одговорности за бригу о очувању животне средине, деце и запослених у васпитно-образовним установама. Установе које би се укључиле у програм имале су могућност да кроз разноврсне активности у раду на овом корисном програму, активним методама учења развијају код ученика и тимски дух, а крајњи циљ свих реализованих активности кроз образовно-васпитни рад са децом, требало је да буде јачање свести и дугорочно побољшање односа целокупног становништва према животној средини.

На иницијативу наставнице биологије Иване Вуков, ми смо ове школске године одлучили да се укључимо у програм. Несебичну подршку пружиле су јој колегинице Милица Кирћански, Кристина Барши, Рената Лазар Декањ, Хајналка Ђокић, Емилија Ћоровић, Анела Милин, Оливера Урошев Палалић, Људмила Воркапић, Снежана Ровчанин… и многи други учитељи и наставници са својим ученицима. Најактивнија одељења била су: VIII1, VIII2, VII3, VI1, VI3, V4, IV4…

Кренуло се у остваривање програма корак по корак.. од снимања почетног стања, прављења плана активности, преко реализације планираног, до документовања свих активности и резултата.

Неке од активности биле су: уређење школског дворишта, сађење лала, фарбање жардињера, сађење цвећа за формирање ”зеленог зида” у холу школе и сл.. Месецима се вредно радило. Резултатима смо били задовољни, а потврда је стигла и у виду награде.

У програм ”За чистије и зеленије школе у Војводини” укључило се укупно 104 образовно-васпитне установе, 67 их је успешно завршило све планиране  активности, а 27 је награђено данас, 31. маја 2018. у холу Покрајинске владе, на завршној свечаности.

У име колегинице Иване Вуков и свих сарадника на пројекту, свечаности је присуствовала и награду примила Милица Кирћански.

IMG_1131

IMG_1134