IMG_0402

Европско село 2018.

Европско село, дечја манифестација, чији је основни циљ упознавање различитих народа и држава, чланица Европске уније, окупила је 10. маја 2018. године, на зрењанинском Тргу слободе,  ученике, наставнике, родитеље, госте… свих основних школа Зрењанина и околине. Ово је седми пут, од 2012. године, да се школе окупљају током маја месеца, око Дана Европе, са истим циљем.

Претходних пар месеци, од дана када су извукли државе које ће представљати, ученици су се припремали за завршницу манифестације. У школама се истраживало, припремали материјали, учило о историји, географији, науци, култури, обичајима… земље коју су добили да представе. Завршна манифестација представља само круну дотадашњег рада и презентацију свега наученог.

Као и сваке године, на штандовимa, ученици су изложили све оно што су сматрали да jе карактеристичо и интересантно, а у исто време,  на бини су се смењивали ученици, коjи су припремили пригодан програм, плесне и певачке тачке, везане за земљу коју су представљали.

Наш задатак, ове године, био је да представимо Италију. Свестраним ангажовањем великог броја ученика, учитеља и наставника, потрудили смо се да ову државу и њен народ достојно представимо. Мислимо да смо у томе успели, као и све остале школе, те је на Тргу слободе, у четвртак могла да се „пропутује“ читава Европа, да се научи много тога новог на припремљеним штандовима, да се забави и ужива у припремљеном програму.

Оно на шта смо посебно поносни је победа нашег ученика Огњена Костића у квизу о познавању Европске уније, који је организован у склопу ове манифестације.