20180210_130719

  Жарковци награђени у Институту Сервантес

Други по реду конкурс за ученике шпанског језика у основним школама у Србији ”Нацртај стрип на шпанском” одржан је крајем прошле наставне године,  поводом обележавања јубилеја стогодишњице рођења књижевнице Глорије Фуертес, чији је део стваралаштва намењен деци. Из тог разлога, тема такмичења је фокусирана на њену песму „Како се црта пејзаж“, која је објављена у Србији у оквиру Антологије шпанске поезије за децу и младе „Шал од папира“.

Ученице седмог разреда наше школе Јана Павловић, Маша Туцић и Анастасиа Брусин учествовале су на конкурсу и оствариле запажен успех. Јана је освојила 2. место, а Маша и Анастасиа су се нашле међу 15 најбољих цртача. Зато су позване да 10. фебруара 2018. у Институту Сервантес у Београду учествују у радионици цртања илустрација са шпанском уметницом Маријом Хесе, која се професионално бави илустрацијом књига и часописа, а која је, између осталог, 2016. објавила књигу „Фрида Кало. Једна биографија“, која је преведена на српски језик и са великим успехом представљена на протеклом Сајму књига у Београду.

Наше ”илустраторке” Јана, Маша и Анастасиа упутиле су се у Београд у суботу са својом наставницом шпанског језика Анелом Милин и учествовале у поменутој цртачкој радионици. Након уводног излагања о илустрацији и техникама које се најчешће користе, Марија Хесе је посветитила посебну пажњу начину на који се креирају ликови. Након тога уследио је практичан рад уз надзор и подршку илустраторке.

Боравак у Институту Сервантес оправдао је очекивања, те су се ученице и наставница вратиле задовољне са овог дружења љубитеља шпанског језика и уметности.