DSC_0141

”Лале и нарциси” нова активност организације iEARN

Пре годину дана, прошлог новембра, наша школа се, на иницијативу наставнице шпанског језика Анеле Милин, прикључила организацији iEARN (https://iearn.org/), међународној образовној и ресурсној мрежи, највећој светској непрофитној глобалној мрежи која наставницима и младима пружа могућност да, користећи интернет и савремене технологије у раду на образовним пројектима, унапређују учење и доприносе реформама у свету. У активностима ове мреже учествује око 2.000.000 младих, 50.000 едукатора, 30.000 образовних установа у 140 држава, а сарадња се остварује на 30 језика. Напомињемо да смо једина школа у Србији чланица поменуте организације.

Образовна мрежа iEARN је намењена наставницима и ученицима који су заинтересовани да се укључе у интерактивне онлајн едукативне пројекте, у радионице и форуме, онлајн курсеве за обуку, да траже партнере за едукативне пројекте и унапређују међународну сарадњу.

У склопу те сарадње, подсетићемо вас, првa активност у коју смо се укључили носила је назив Talking kites around the world (Змајеви који говоре широм света), у којој су тада учествовали ученици из 34 државе, а организована је у част Јануша Корчака (Janusz Korczaka), борца за дечја права. Тога дана у школи смо угостили амбасадора Пољске Томаша Његођиша (Tomasz Niegodzisz), заменицу амбасадорке Израела Џени Седов (Jenny Sedov), Рути Хотзен (Ruty Hotzen) из Израела и Сашку Витанову (Sashka Vitanova) из Бугарскe, као и градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића, који су пропратили наше активности.

Ове јесени прикључили смо се још једној глобалној акцији организације iEARN, која носи назив ”Лале и нарциси”.

Дана 28. новембра све школе учеснице саде луковице и током две недеље се прати њихово ницање и раст, све се фотографише и шаље на глобални форум. Ово је учење кроз пројекте. Деца посматрају и мере, па своја запажања постављају на форyм iEARN-a. Постављају истраживачка питања и дискутују. Нарциси и лале су одлични за праћење зато што се свуда у свету саде крајем новембра. Све школе учеснице тако могу да раде у исто време и да сарађују

Ученици наше школе, одељења IV4, V4, VI1, VI3, VII3 и VIII1, као и чланови еколошке секције, са наставницама Људмилом Воркапић, Анелом Милин, Милицом Кирћански, Кристином Барши, Ренатом Лазар Декањ, Емилијом Ћоровић и Иваном Вуков, посадили су том приликом 250 луковица лала и 25 нарциса.

[foogallery id=“4572″]

Припремиле: Мирјана Радовановић и Анела Милин