IMG-098d03dd23fd42fa0f2ac9daa7736183-V

Наш ђак у Петници

Лука Радаковић, ученик осмог два одељења, љубитељ роботике и освајач првог места на републичком такмичењу Робо-Инт Инвент, као и учесник 3. Олимпијаде техничког стваралаштва младих југоисточне Европе, о свом боравку у истраживачком центру Петница, каже следеће.

Успешан си ђак, спортиста, шта те је навело да се пријавиш у Петницу?

– Видео сам на Српској научној телевизији прилог о Петници, информисао сам се и на интернету и сазнао да су веома опремљени, те да могу да научим нешто ново. И, написао сам пријаву.

Каква су ти искуства из Петнице?

– Када сам чуо да сам примљен, очекивао сам да ће тамо бити све “штребери“, да су изузетно повучене особе, и да ће то бити само учење, учење… да нећемо имати слободног времена; да ће бити као у војци. Али, када сам отишао тамо, схватио сам да то, уопште, није тако. Друштво је било одлично, сви су били отворени за сарадњу и дружење, спремни за разговор, а имали смо и доста слободног времена, као и доста избора да бирамо где ћемо да идемо и шта ћемо да слушамо од предавања.

Опиши нам један дан боравка тамо?

– Устајали смо између осам и пола девет, потом је уследио јутарњи састанак, доручак, а од десет сати су почињала предавања до 12 сати. Потом, ручак, лабараторијске вежбе од 15 па до 18-19 часова. Посебне активности су биле предвиђене у времену од 20 до 23 часа, да бисмо, на крају радног дана, одлазили на спавање око 23: 30.

Када би могао, да ли би поново посетио Петницу?

– Апсолутно, да!

Поред учења и истарживања, како си рекао, било је и дружења. Хоћеш ли остати у контакту са неким од другара?

– Било је дружења. Остаћу у контакту са већином њих. Имамо нашу групу на неким друштвеним мрежама, чујемо се сваког дана. Баш је јуче била једна другарица у Зрењанину на екскурзији, па смо се видели.

Чему те је научио боравак у овом истраживачком центру?

– Доста сам променио своје ставове о учењу и школи. Док нисам отишао, било ми је битно само да научим и да добијем оцену. Схватио сам да предмети који ме нису до сада толико занимали, после Петнице, да ћа ми требати у животу, и променио сам став о томе.

С обзиром да се бавиш роботиком, да си освајао републичке награде у овој области, да ли је боравак у Петници проширио твоја сазнања о томе и хоћеш ли наставити са истраживањима у овој области?

– Да, наставићу. Био је један предмет физика-електроника, ту је, између осталог, било и роботике. Видео сам колико имају добру опрему и колико уз добру технологију може да се уради. Научио сам доста тога новог, и разне нове програме сам прошао тамо, те ћу и код куће да их користим.

У разговору са Луком сазнали смо да топло препоручује свима, који имају услова, да се пријаве у Петницу. Иначе, Истраживачка станица Петница се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе. Програми обухватају широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука.

Истраживачка станица Петница се налази у близини Ваљева, а основана је 1982. године. Током три и по деценије развоја и рада успешно је организовала преко 3500 разноврсних курсева, кампова и семинара на којима је учествовало више од 50000 учесника. Један од тих учесника, у двонедељној обуци, био је и Лука. Део текста преузет са: http://petnica.rs/o-nama/

IMG-0af95f604a119591ef921ac3132eb2cb-V

IMG-635a5d01346fc05604e98fbbfad18e17-V

IMG-cce5cd58a9324e0bc088d1b0bc1baa7f-V

Припремиле: Јасмина Томашев и Марина Микановић, чланови новинарске секције