Сарадњом до знања

Када је ученицима VII2 најављено да ће у понедељак, 3.10.2016. читав дан бити посвећен проучавању коже и да ће радити са неколико наставника, имали су различита очекивања. Неки су очекивали досадан и исцрпљујућ дан, неки да ће се забавити и изненадити, да ће бити другачије, али је суштински све представљено речима Луке Станаћева: „Очекивао сам да ће бити занимљиво, али сам се преварио. Било је јако занимљиво.“

Да се позитивна очекивања испуне, побринула се наставница биологије Ивана Вуков, која је осмислила и координирала рад својих ученика и колега, и омогућила нам да уживамо у истраживању коже и експерименталном  доказивању њених особина.

Тема је најављена занимљивом анимацијом Милане Јокић, а Драган Бојат, Невена Самоловац и  Лука Станаћев су, помоћу презентација које су урадили на часовима информатике са наставницом Милицом Кирћански, објаснили одељењу основне појмове о људској кожи. Уследили су експерименти по групама: ученици су узимали отиске прстију, анализирали пропустљивост коже, мерили еластичност длаке са наставницом  физике Ренатом Лазар Декањ, анализирали утицај знојења на вештину рада шаком.

После излагања закључака група, следило је право уживање. Наставница Хајналка Ђокић опцртала је тело једног ученика и помоћу тог цртежа објаснила ученицима пропорције људског тела. Након уметничких покушаја група да нацртају карикатуре и пропорционалне људске фигуре, следило је мерење. Наставница Кристина Барши је објаснила како да израчунају површину коже човека, те тако сада знамо да Драган Бојат има око 2м2 коже.

У улози наставника који предаје, објашњава, али и пропитује, окушале су се и Сташа Туцић и Милица Гецин, које су говориле о грађи и болестима коже. Ученици и колеге које су с уживањем пратиле њихов рад, имали су бројна питања. Наставница Ивана потрудила се да сами дођу до одговора, враћајући их на експерименте или свакодневне ситуације у којима се одговори могу наћи ако се повежу са новостеченим знањем.

Тако смо, осим особина и грађе коже, научили зашто нас не боли шишање, али нас боли чупање, зашто се и када најежимо или знојимо, како добијамо бубуљице…Уз пуно забаве, читав је дан био испуњен озбиљним научно-истраживачким радом.

На последњем часу , часу српског језика, разговарали смо о протеклом дану и написали своје утиске о овом занимљивом доживљају.

Ученици су након ових часова знали да кожу опишу са чак двадест и пет придева, и једногласни су у оцени да је ово био један од најзанимљивијих дана.

Ученици који су имали улогу наставника, пожелели су да се поново у њој окушају, можда и да им то буде животни позив, и закључили су да је ово забаван начин да се научи много новог.

За нас који смо посматрали и уживали у раду, експериментисању и учењу веселе, опуштене деце, била је привилегија да будемо део овога дана, јер он је, по речима Филипа Попова, “најбољи и најлепши дан по ком се памти основна школа.“

Припремила: наставница Емилија Ћоровић