Zemlja-700x357

На Дан планете Земље

Данас, 22. априла, широм света обележава се Дан планете Земље, а у циљу повећања свести људи о угрожености животне средине. Тим поводом објављујемо причу коју је написала Хана Шоштарић, ученица III 1.

 

Чување чистоће потока

Ово је прича о малим животињама које чувају поток и његову чистоћу. Сада ћу вам описати на који начин оне то раде.
Једног дана у једној малој шумици је живео један јелен. Он је сваког дана ишао до једног потока да се напије воде да не буде жедан. Када је поново отишао срео је зеку. Мало су попричали о уобичајеним кућним стварима, па је јелен упитао зеца да ли зна да људи стално загађују овај поток. Зец је одговорио да зна и да би хтео да их некако спречи, али не зна како.
Онда је јелен предложио да сваки дан кад је подне иду до потока па да га очисте ако су га људи загадили. То су рекли једној срни, лептиру и ластавици, сви су се око тога сложили.
И тако су данима радили и сакупљали отпатке и смеће које су људи бацали и животиње су одржавале поток чистим. Али после неколико дана један човек је у подне видео животиње на свом послу, па их је упитао шта то раде. Животиње су рекле да чисте поток који су људи загадили. А онда је човек у себи рекао да сад зна где нестају сви ти отпаци.
Следећег дана животиње су се окупиле око потока и чистиле. Зец је угледао једну једину рибу која је била у потоку и рекао је свима да је не изваде из потока, јер ако је изваде она неће моћи да живи на сувом. После неколико дана поток је почео да се суши од силне топлоте, па је после неколико месеци пресушио. Животањама је јако било жао због тога, јер нису имале да пију тако чусту воду као што су раније имале.
Кад су се шетале да нађу нову воду за пиће, угледале су једну брану. Лептир је рекао да ако сруше брану поток ће опет бити ту, па ће имати воду, али не тако чисту као што је била. Сви су се сложили и срушили брану. Вода је поново текла и поново је настао поток. Животиње су га и даље чистиле да сачувају оно што имају, да не остану жедне.
Ако радиш лепе ствари за природу и не загађујеш је, она ће ти пружити то што је теби потребно.

Хана Шоштарић, ученица III 1