Кенгур без граница

Данас је у нашој школи, као и у већини школа у Србији, али и свету, одржано математичко такмичење „Кенгур без граница“.

Како на сајту Друштва математичара Србије кажу: „Основни циљ такмичења „Кенгур без граница” је популаризација математике. Циљ такмичења је и повећање интересовања за математику и природне науке, као и степена логичког и комбинаторног мишљења, разумевања текстова и примене стеченог математичког знања. Ученици у целом свету, у преко 60 држава, у исто време размишљају о истим проблемима и решавају исте задатке.“

Што се пропозиција тиче: „Кенгур без граница” је једнокружно тест такмичење, без елиминације и без финала. Сваки задатак има 5 понуђених одговора од којих је само један тачан. Тест садржи 30 задатака са три степена тежине (по 10 задатака) које ученици од 5. разреда основне школе до 4. разреда средње школе раде 90 минута. Ученици 3. и 4. разреда основне школе треба да одговоре на 24 питања за 75 минута и за њих су задаци подељени по тежини на групе пo 8 задатака. Ученици 1. и 2. разреда основне школе добијају 18 занимљивих задатака, подељених у три групе по 6 задатака, које треба да реше за 60 минута.

Наши такмичари, 96 ученика узраста од 2. до 8. разреда, решавало је задатке у исто време са својим вршњацима из других школа, а под будним оком наставница: Зоране Раичевић, Милице Кирћански, Кристине Барши, Ибојке Грунчић и Оливере Урошев Палалић.

Резултати ће бити објављени половином априла.