Жарковци у Ноћи истраживача

Последњег петка месеца септембра 2015. године у Зрењанину је организована, по пети пут, манифестација Ноћ истраживача, којој су овога пута приступили и наши ђаци са својим наставницима. Културни центар, Народни музеј, Градска народна библиотека, Изложбени салон историјског архива града, као и мобилни планетаријум, били су места окупљања и излагања радова наших Жарковаца.

Ученици наше школе својим успелим радовима како у оквиру изложбе, тако и радионица побрали су бројне симпатије публике, окитивши се и двема врло значајним наградама. Наиме, у оквиру фото конкурса на тему “Светлост“ ученице Маја Артуковић и Душица Пиперски освојиле су другу, односно трећу награду за најбољу фотографију у категорији деце. Осим тога, од четрдесет најуспелијих фотографија приспелих на  конкурс, двадесет је било изложено управо од стране наших ученика. По речима њихове менторке, наставнице техничког и информатичког образовања Снежане Врањеш, било је право задовољство радити са ученицима на ову тему и дозволити им да се самостално изразе и пусте машти на вољу и на пољу фотографије.

Ученици III1 са учитељицом Слађаном Глигоријевић и њихови старији другови, са наставницом физике Ренатом Лазар Декањ посетили су мобилни планетаријум.

У Градској библиотеци наша три ученика под менторством наставнице Оливере Палалић Урошев прочитали су своје литерарне радове.

У холу Културног центра ученици наше школе под менторством наставнице техничког и информатичког образовања Снежане Врањеш приказали су пет радионица на тему светлости, насталих као продукт моделарске секције. Такође, три ученика наше школе били су позвани од стране Регионалног центра за таленте општине Зрењанин да представе интерфејс технологију, ЦНЦ машину коју су моделовали за потребе предмета техничко и информатичко образовање. Теодор Курјак, ученик 8.разреда овом приликом је дао интервју и за локалну телевизију.

Наставница Милица Кирћански је спремала екипу школе за ни мало лак квиз “Светлост и блистави ум“ тако да смо и ту имали своје представнике.

У салону Народног музеја наставница Хајналка Ђокић је са ученицима седмог и осмог разреда, члановима ликовне секције, представила изложбу радова “Светлост и без сијалице“ при чему су посетиоци могли активно да учествују у стварању нових, изванредних ликовних радова користећи се само графоскопом, папиром и маказама.

Више од осамдесет ученика ове школе предвођених својим наставницима, родитељима и директором школе, Иваном Бошњак имало је само речи хвале за овогодишњу манифестацију и промоцију науке и технике на један веома забаван и едукативан начин.

Програм овогодишње манифестације по речима организатора  превазишао је границе Србије, а по речима и делима ученика и наставника ОШ “Жарко Зрењанин“, њиховим осмесима и задовољству које им се очитавало на лицу могло се јасно  видети да са нестрпљењем очекују Ноћ истраживача 2016.

Тим за маркетинг школе